Gondolkoztál már azon amikor belépsz egy étterembe, hogy hogyan is működik?
Ki irányítja a dolgozókat?
Ki állítja össze az étlapot?
Ki egyeztet a beszállítókkal?
Mitől nyereséges a vállalkozás?
Egy vendéglátó ipari egység vezetése nagyon összetett feladat. Szerteágazó figyelmet igényel, egyszerre kell nyitottnak és kreatívnak lenni, nem is beszélve az úgynevezett „üzleti érzékről”.
A vendéglátásszervező-vendéglős szakma az egyik legpraktikusabb választás, hiszen a vendéglátás minden területét magába foglalja. Itt nincsenek egyhangú, monoton munkafolyamatok, minden nap új kihívást hoz, melyben sikeresnek érezheted magad.
A Vendéglátásszervező-vendéglős a vendéglátásban vezetői, szervezői, gazdálkodási feladatokat ellátó szakember, aki magas szintű, korszerű szakmai és gazdálkodási ismeretekkel és továbbfejleszthető tudással rendelkezik. A vendéglátó vállalkozások és az étkeztetési, vendéglátóipari szolgáltatásokat nyújtó egységek üzemeltetéséhez szükséges tervezői, vezetői, szervezői, gazdálkodási feladatokat lát el. A vendéglátó egységekben végzi, irányítja, szervezi, ellenőrzi az árubeszerzést, a raktározást, a termelési, az értékesítési és szolgáltatási tevékenységeket. Összeállítja a vendéglátó egység kínálatát, bemutatja, reklámozza az egység szolgáltatásait, kialakítja az üzletpolitikát, a marketingstratégiát, a cégarculatot. Kapcsolatot tart, kommunikál magyar és idegen nyelven a vendégekkel, az egység üzletfeleivel és a hatóságokkal. Gondoskodik a vendéglátó egységekben a biztonsági-, munka- és tűzvédelmi, környezetvédelmi, higiénia, élelmiszerbiztonsági előírások betartásáról.
A szakképesítéssel rendelkező képes:
Betölthető munkakörök:
Bárvezető, csárda üzletvezetője, étterem üzletvezetője, éttermi és rendezvényigazgató, hidegkonyha-vezető, kertvendéglő üzletvezetője, munkahelyi étkezde, népkonyha vezetője, szállodai cukrászda üzletvezetője, szállodai salátabár üzletvezetője, vendéglő üzletvezetője, borozó üzletvezetője, büfé-, bisztróvezető, cukrászda-fagylaltozó vezető, eszpresszó-, kávézóvezető, étkezdés, italboltvezető, kocsmáros, söntés-, italboltvezető, söröző üzletvezetője, teázó üzletvezetője.
A szakma moduljai (modulazonosító + modul megnevezése):
10050-12 Vendéglátó értékesítés
10051-12 Vendéglátó marketing és kommunikáció
10052-12 Vendéglátó termelés
10053-12 Vendéglátó üzleti gazdálkodás
10054-12 Vendéglátó üzleti idegen nyelv
10055-12 Vendéglátó üzletvezetés
11498-12 Foglalkoztatás I. (érettségire épülő képzések esetén)
11499-12 Foglalkoztatás II.
11500-12 Munkahelyi egészség és biztonság
A képzés zárása: komplex OKJ vizsga
Továbbtanulási lehetőség: vendéglátó üzletvezető
képzési szint: | középfokú |
OKJ szám: | 54 811 01 |
Tagintézmények