tanév: | 2015-2016. |
munkarend: | Nappali képzések |
képzési idő (év): | 2 |
képzési helyszín: | Budapest - Taverna Tagintézmény |
Milyen szakmát ad?
képzési szint: | középfokú |
OKJ szám: | 54 811 01 |
Gondolkoztál már azon amikor belépsz egy étterembe, hogy hogyan is működik?
Ki irányítja a dolgozókat?
Ki állítja össze az étlapot?
Ki egyeztet a beszállítókkal?
Mitől nyereséges a vállalkozás?
Egy vendéglátó ipari egység vezetése nagyon összetett feladat. Szerteágazó figyelmet igényel, egyszerre kell nyitottnak és kreatívnak lenni, nem is beszélve az úgynevezett „üzleti érzékről”.
A vendéglátásszervező-vendéglős szakma az egyik legpraktikusabb választás, hiszen a vendéglátás minden területét magába foglalja. Itt nincsenek egyhangú, monoton munkafolyamatok, minden nap új kihívást hoz, melyben sikeresnek érezheted magad.
A Vendéglátásszervező-vendéglős a vendéglátásban vezetői, szervezői, gazdálkodási feladatokat ellátó szakember, aki magas szintű, korszerű szakmai és gazdálkodási ismeretekkel és továbbfejleszthető tudással rendelkezik. A vendéglátó vállalkozások és az étkeztetési, vendéglátóipari szolgáltatásokat nyújtó egységek üzemeltetéséhez szükséges tervezői, vezetői, szervezői, gazdálkodási feladatokat lát el. A vendéglátó egységekben végzi, irányítja, szervezi, ellenőrzi az árubeszerzést, a raktározást, a termelési, az értékesítési és szolgáltatási tevékenységeket. Összeállítja a vendéglátó egység kínálatát, bemutatja, reklámozza az egység szolgáltatásait, kialakítja az üzletpolitikát, a marketingstratégiát, a cégarculatot. Kapcsolatot tart, kommunikál magyar és idegen nyelven a vendégekkel, az egység üzletfeleivel és a hatóságokkal. Gondoskodik a vendéglátó egységekben a biztonsági-, munka- és tűzvédelmi, környezetvédelmi, higiénia, élelmiszerbiztonsági előírások betartásáról.
A szakképesítéssel rendelkező képes:
Betölthető munkakörök:
Bárvezető, csárda üzletvezetője, étterem üzletvezetője, éttermi és rendezvényigazgató, hidegkonyha-vezető, kertvendéglő üzletvezetője, munkahelyi étkezde, népkonyha vezetője, szállodai cukrászda üzletvezetője, szállodai salátabár üzletvezetője, vendéglő üzletvezetője, borozó üzletvezetője, büfé-, bisztróvezető, cukrászda-fagylaltozó vezető, eszpresszó-, kávézóvezető, étkezdés, italboltvezető, kocsmáros, söntés-, italboltvezető, söröző üzletvezetője, teázó üzletvezetője.
A szakma moduljai (modulazonosító + modul megnevezése):
10050-12 Vendéglátó értékesítés
10051-12 Vendéglátó marketing és kommunikáció
10052-12 Vendéglátó termelés
10053-12 Vendéglátó üzleti gazdálkodás
10054-12 Vendéglátó üzleti idegen nyelv
10055-12 Vendéglátó üzletvezetés
11498-12 Foglalkoztatás I. (érettségire épülő képzések esetén)
11499-12 Foglalkoztatás II.
11500-12 Munkahelyi egészség és biztonság
A képzés zárása: komplex OKJ vizsga
Továbbtanulási lehetőség: vendéglátó üzletvezető
képzési szint: | középfokú |
OKJ szám: | 34 811 04 |
Taverna Tagintézmény szakács tanulóinak szakmai vizsgája Galéria:
|
A gasztronómia művészetA szakács szakma, nem csupán egy szakma a sok közül. A gasztronómia művészet, melyben a kreativitás és a fantázia végtelen számú lehetőséget tartogat. Egy szakács nem csupán ételeket készít, hanem boldogsággal is kufárkodik, hiszen jót enni: öröm!
Gondolkoztál már azon egy étteremben az általad megrendelt ételre várva, hogy hogyan készül pontosan?
Milyen alapanyagokból, milyen előkészítés után, milyen ételkészítési technikák segítségével ölt formát az étel? Hogyan mérték fel a fogyasztók igényét? Hogyan tervezték meg az étlapot? Hogyan számolták ki, hogy egy-egy fogás a vendég számára is megérje, de az étterem is jól járjon? Tudod-e, mit jelent a blansírozás, gőzölés, habarás? Mit értünk hazai gasztronómiai hagyományok alatt és mit kínálnak más nemzetek konyhái? Hogyan működik egy kis családi vállalkozás által megálmodott étterem és mi zajlik egy nagy szállodalánc konyhájában? Hányan és milyen munkafolyamatok segítségével működtetnek egy konyhát ahhoz, hogy a vendégek maximálisan elégedettek legyenek az eredménnyel?
Ha a száraz tények is érdekelnek a szakmáról: - iskolánkban választható kombinációk, melyben a szakács is benne van; - betölthető munkakörök; - szakma moduljai; - vizsgakövetelmények; - továbbtanulás lehetőségei a szakma megszerzése után - kattints ide!
|
képzési szint: | középfokú |
OKJ szám: | 34 811 03 |
Gondolkoztál már azon miközben egy rendelést adtál le egy étteremben, hogy milyen sokrétű munka a felszolgálás?
Milyen előkészületeket kell tenni egy vendégtérben mielőtt egy étterem nap, mint nap megnyitja a kapuit a vendégek előtt?
Fejben tudnád tartani az étlapot és itallapot?
Tudnál válaszolni a vendégek kérdéseire a kínálattal kapcsolatban – akár idegen nyelven is?
Tudod-e mi a különbség az angol és a francia felszolgálási mód között, és hogy mit jelent a tányérszervíz?
Hogyan kell egy adott fogáshoz kiválasztani a megfelelő bort?
Mi a gálapohár, a karaff vagy a piramid?
Mit jelöl a Mallingard fok vagy a puttonyszám?
Milyen protokoll szabályokat kell betartania egy pincérnek a vendég ellátása során?
Hogyan állíts össze menüsort különleges alkalmakra?
A pincér szakma nem is olyan könnyű, mint azt elsőre gondolnánk. Csapatmunka, melyben a szakácsok munkáját a színvonalas felszolgálással koronázzák meg. Alapos háttértudás, tervezés és rögtönzés finom elegye, annak érdekében, hogy a vendég ne csak jóllakottan, de jó érzéssel is távozhasson tőlünk.
A pincér legfontosabb feladata a különböző vendéglátó tevékenységet folytató gazdálkodó szervezetek hálózati egységeiben értékesítési és szolgáltatási feladatokat lát el. A vendégek által igényelt, illetve az ajánlott termék felszolgálását és a kapcsolódó szolgáltatásokat a tőle elvárható legmagasabb szakmai színvonalon biztosítja, az udvarias és szakszerű felszolgálás előírásai szerint. Fogadja a vendégeket, ételeket, italokat szolgál fel.
A szakképesítéssel rendelkező pincér képes:
Betölthető munkakörök:
Étkezőkocsi felszolgáló, éttermi felszolgáló, főpincér, hajópincér, italpincér.
A szakma moduljai (modulazonosító + modul megnevezése):
10044-12: Élelmiszer, fogyasztóvédelem
10045-12: Gazdálkodás
10046-12: Szakmai idegen nyelv
10047-12: Felszolgálás alapjai
10074-12: Felszolgálás
11497-12: Foglalkoztatás I.
11499-12: Foglalkoztatás II.
11500-12: Munkahelyi egészség és biztonság
A pincér képzés zárása: komplex OKJ vizsga
Továbbtanulási lehetőség: vendéglátó üzletvezető
Tagintézmények