Pincér + Vendéglátó eladó

tanév: 2015-2016.
munkarend: Nappali képzések
képzési idő (év): 2
képzési helyszín: Budapest - Taverna Tagintézmény

Milyen szakmát ad?

Vendéglátó eladó

képzési szint: középfokú
OKJ szám: 34 811 05

A vendéglátó eladó a cukrászdák, kávézók, eszpresszók, ételbárok, bárok, gyors-étkezőhelyek, hidegbüfék, büfék, falatozók szakembere. Reggeli- és uzsonnaételeket, gyorsételeket, hidegkonyhai készítményeket, salátákat készít és értékesít helyben és elvitelre. Feladata továbbá az értékesítő munkák szakszerű ellátása, vitrineket, kínáló polc és pultrendszereket rendez, kávét és teát főz, alkoholmentes és alkoholos italokat készít. Cukrászkészítmények, fagylaltok befejező műveleteit végzi, pultkiszolgálást és felszolgálást végez.

 

A szakképesítéssel rendelkező képes:


  • felmérni az üzletben megjelenő keresletet és kínálatot, figyelemmel kísérni az árukészletet
  • összeállítani az üzlet választékát
  • anyaghányadot, kalkulációt, árlapot készíteni, kiszámítani az ételek tápanyag- és energiatartalmát
  • reggeli és uzsonnaételeket, gyorsételeket, hidegkonyhai készítményeket, salátákat készíteni, adagolni
  • tálalni helyben fogyasztásra vagy elvitelre
  • szakszerűen kezelni a sütő-főző berendezéseket és az értékesítés gépeit
  • betartani a higiéniai előírásokat, az élelmiszerbiztonsági, munkavédelmi, tűzrendészeti, és környezetvédelmi szabályokat a termelő és értékesítő munkája alatt
  • büfé és gyorséttermi, valamint cukrászdai, kávéházi pultkiszolgálást és felszolgálást végezni
  • nyugtát, számlát készíteni, fizettetni
  • elszámolni a napi bevétellel, standolni
  • beüzemelni, és üzemen kívül helyezni a gépeket
  • elvégezni az üzlet nyitási, és zárási teendőit
  • cukrászati készítmények befejező műveleteit végezni, feltölteni a hűtővitrineket
  • fagylaltot fagyasztani, feltölteni a fagyi pultot, vezetni a nyilvántartásait
  • betartani a fogyasztóvédelmi előírásokat
  • idegen nyelven kommunikálni a munkatársaival és a vendégekkel

Betölthető munkakörök:

Mixer, italmérő, csapos, gyorséttermi eladó, hidegbüfé-eladó, gyorsétel készítő és eladó.

 

A szakma moduljai (modulazonosító + modul megnevezése):

 

10044-12 Élelmiszer, fogyasztóvédelem

10045-12 Gazdálkodás

10046-12 Szakmai idegen nyelv

10056-12 Gyorsétkeztetés, ételeladás

10057-12 Vendéglátó eladói értékesítés

11497-12 Foglalkoztatás I.

11499-12 Foglalkoztatás II.

11500-12 Munkahelyi egészség és biztonság

 

A képzés zárása: komplex OKJ vizsga

 

Pincér

képzési szint: középfokú
OKJ szám: 34 811 03

Gondolkoztál már azon miközben egy rendelést adtál le egy étteremben, hogy milyen sokrétű munka a felszolgálás?

Milyen előkészületeket kell tenni egy vendégtérben mielőtt egy étterem nap, mint nap megnyitja a kapuit a vendégek előtt?

Fejben tudnád tartani az étlapot és itallapot?

Tudnál válaszolni a vendégek kérdéseire a kínálattal kapcsolatban – akár idegen nyelven is?

Tudod-e mi a különbség az angol és a francia felszolgálási mód között, és hogy mit jelent a tányérszervíz?

Hogyan kell egy adott fogáshoz kiválasztani a megfelelő bort?

Mi a gálapohár, a karaff vagy a piramid?

Mit jelöl a Mallingard fok vagy a puttonyszám?

Milyen protokoll szabályokat kell betartania egy pincérnek a vendég ellátása során?

Hogyan állíts össze menüsort különleges alkalmakra?

 

A pincér szakma nem is olyan könnyű, mint azt elsőre gondolnánk. Csapatmunka, melyben a szakácsok munkáját a színvonalas felszolgálással koronázzák meg. Alapos háttértudás, tervezés és rögtönzés finom elegye, annak érdekében, hogy a vendég ne csak jóllakottan, de jó érzéssel is távozhasson tőlünk.

 

A pincér legfontosabb feladata a különböző vendéglátó tevékenységet folytató gazdálkodó szervezetek hálózati egységeiben értékesítési és szolgáltatási feladatokat lát el. A vendégek által igényelt, illetve az ajánlott termék felszolgálását és a kapcsolódó szolgáltatásokat a tőle elvárható legmagasabb szakmai színvonalon biztosítja, az udvarias és szakszerű felszolgálás előírásai szerint. Fogadja a vendégeket, ételeket, italokat szolgál fel.

 

A szakképesítéssel rendelkező pincér képes:


  • az üzemeletetéssel kapcsolatos teendőket elvégezni
  • az árukészlet alakulását figyelemmel kísérni, részt venni az áru szakszerű minőségi és mennyiségi átvételében, előírásoknak megfelelő tárolásában és dokumentálásában
  • munkaterületét és a vendégteret nyitásra előkészíteni
  • felszolgálni, fogadni a vendégeket, lelültetni a protokoll-előírások szerint, ismertetni a választékot, ételeket és italokat ajánlani, a rendelést felvenni
  • a felszolgáláshoz szükséges eszközöket előkészíteni, a vendégek által választott ételeket és italokat szakszerűen felszolgálni
  • megszervezni a saját munkáját, a felszolgálandó étel és italminőségét, mennyiségét és hőmérsékletét figyelemmel kísérni
  • számlákat készíteni
  • átvenni a fogyasztás ellenértékét, pénztárgépet kezelni, zárás után a vendégek távozást ellenőrizni, elszámolást készíteni
  • HAACP dokumentációkat kitölteni
  • idegen nyelven rendelést felvenni
  • környezetvédelmi előírásokat alkalmazni

 

Betölthető munkakörök:

Étkezőkocsi felszolgáló, éttermi felszolgáló, főpincér, hajópincér, italpincér.

 

A szakma moduljai (modulazonosító + modul megnevezése):


10044-12: Élelmiszer, fogyasztóvédelem

10045-12: Gazdálkodás

10046-12: Szakmai idegen nyelv

10047-12: Felszolgálás alapjai

10074-12: Felszolgálás

11497-12: Foglalkoztatás I.

11499-12: Foglalkoztatás II.

11500-12: Munkahelyi egészség és biztonság

 

A pincér képzés zárása: komplex OKJ vizsga

 

Továbbtanulási lehetőség: vendéglátó üzletvezető

Bővebb infót kérek Jelentkezés

Vissza az előző oldalra