tanév: | 2015-2016. |
munkarend: | Nappali képzések |
képzési idő (év): | 2 |
képzési helyszín: | Budapest - Taverna Tagintézmény |
Milyen szakmát ad?
képzési szint: | középfokú |
OKJ szám: | 34 811 05 |
A vendéglátó eladó a cukrászdák, kávézók, eszpresszók, ételbárok, bárok, gyors-étkezőhelyek, hidegbüfék, büfék, falatozók szakembere. Reggeli- és uzsonnaételeket, gyorsételeket, hidegkonyhai készítményeket, salátákat készít és értékesít helyben és elvitelre. Feladata továbbá az értékesítő munkák szakszerű ellátása, vitrineket, kínáló polc és pultrendszereket rendez, kávét és teát főz, alkoholmentes és alkoholos italokat készít. Cukrászkészítmények, fagylaltok befejező műveleteit végzi, pultkiszolgálást és felszolgálást végez.
A szakképesítéssel rendelkező képes:
Betölthető munkakörök:
Mixer, italmérő, csapos, gyorséttermi eladó, hidegbüfé-eladó, gyorsétel készítő és eladó.
A szakma moduljai (modulazonosító + modul megnevezése):
10044-12 Élelmiszer, fogyasztóvédelem
10045-12 Gazdálkodás
10046-12 Szakmai idegen nyelv
10056-12 Gyorsétkeztetés, ételeladás
10057-12 Vendéglátó eladói értékesítés
11497-12 Foglalkoztatás I.
11499-12 Foglalkoztatás II.
11500-12 Munkahelyi egészség és biztonság
A képzés zárása: komplex OKJ vizsga
képzési szint: | középfokú |
OKJ szám: | 34 811 03 |
Gondolkoztál már azon miközben egy rendelést adtál le egy étteremben, hogy milyen sokrétű munka a felszolgálás?
Milyen előkészületeket kell tenni egy vendégtérben mielőtt egy étterem nap, mint nap megnyitja a kapuit a vendégek előtt?
Fejben tudnád tartani az étlapot és itallapot?
Tudnál válaszolni a vendégek kérdéseire a kínálattal kapcsolatban – akár idegen nyelven is?
Tudod-e mi a különbség az angol és a francia felszolgálási mód között, és hogy mit jelent a tányérszervíz?
Hogyan kell egy adott fogáshoz kiválasztani a megfelelő bort?
Mi a gálapohár, a karaff vagy a piramid?
Mit jelöl a Mallingard fok vagy a puttonyszám?
Milyen protokoll szabályokat kell betartania egy pincérnek a vendég ellátása során?
Hogyan állíts össze menüsort különleges alkalmakra?
A pincér szakma nem is olyan könnyű, mint azt elsőre gondolnánk. Csapatmunka, melyben a szakácsok munkáját a színvonalas felszolgálással koronázzák meg. Alapos háttértudás, tervezés és rögtönzés finom elegye, annak érdekében, hogy a vendég ne csak jóllakottan, de jó érzéssel is távozhasson tőlünk.
A pincér legfontosabb feladata a különböző vendéglátó tevékenységet folytató gazdálkodó szervezetek hálózati egységeiben értékesítési és szolgáltatási feladatokat lát el. A vendégek által igényelt, illetve az ajánlott termék felszolgálását és a kapcsolódó szolgáltatásokat a tőle elvárható legmagasabb szakmai színvonalon biztosítja, az udvarias és szakszerű felszolgálás előírásai szerint. Fogadja a vendégeket, ételeket, italokat szolgál fel.
A szakképesítéssel rendelkező pincér képes:
Betölthető munkakörök:
Étkezőkocsi felszolgáló, éttermi felszolgáló, főpincér, hajópincér, italpincér.
A szakma moduljai (modulazonosító + modul megnevezése):
10044-12: Élelmiszer, fogyasztóvédelem
10045-12: Gazdálkodás
10046-12: Szakmai idegen nyelv
10047-12: Felszolgálás alapjai
10074-12: Felszolgálás
11497-12: Foglalkoztatás I.
11499-12: Foglalkoztatás II.
11500-12: Munkahelyi egészség és biztonság
A pincér képzés zárása: komplex OKJ vizsga
Továbbtanulási lehetőség: vendéglátó üzletvezető
Tagintézmények