tanév: | 2015-2016. |
munkarend: | Nappali képzések |
képzési idő (év): | 2 |
képzési helyszín: | Budapest - Taverna Tagintézmény |
Milyen szakmát ad?
képzési szint: | középfokú |
OKJ szám: |
képzési szint: | középfokú |
OKJ szám: | 34 811 03 |
Gondolkoztál már azon miközben egy rendelést adtál le egy étteremben, hogy milyen sokrétű munka a felszolgálás?
Milyen előkészületeket kell tenni egy vendégtérben mielőtt egy étterem nap, mint nap megnyitja a kapuit a vendégek előtt?
Fejben tudnád tartani az étlapot és itallapot?
Tudnál válaszolni a vendégek kérdéseire a kínálattal kapcsolatban – akár idegen nyelven is?
Tudod-e mi a különbség az angol és a francia felszolgálási mód között, és hogy mit jelent a tányérszervíz?
Hogyan kell egy adott fogáshoz kiválasztani a megfelelő bort?
Mi a gálapohár, a karaff vagy a piramid?
Mit jelöl a Mallingard fok vagy a puttonyszám?
Milyen protokoll szabályokat kell betartania egy pincérnek a vendég ellátása során?
Hogyan állíts össze menüsort különleges alkalmakra?
A pincér szakma nem is olyan könnyű, mint azt elsőre gondolnánk. Csapatmunka, melyben a szakácsok munkáját a színvonalas felszolgálással koronázzák meg. Alapos háttértudás, tervezés és rögtönzés finom elegye, annak érdekében, hogy a vendég ne csak jóllakottan, de jó érzéssel is távozhasson tőlünk.
A pincér legfontosabb feladata a különböző vendéglátó tevékenységet folytató gazdálkodó szervezetek hálózati egységeiben értékesítési és szolgáltatási feladatokat lát el. A vendégek által igényelt, illetve az ajánlott termék felszolgálását és a kapcsolódó szolgáltatásokat a tőle elvárható legmagasabb szakmai színvonalon biztosítja, az udvarias és szakszerű felszolgálás előírásai szerint. Fogadja a vendégeket, ételeket, italokat szolgál fel.
A szakképesítéssel rendelkező pincér képes:
Betölthető munkakörök:
Étkezőkocsi felszolgáló, éttermi felszolgáló, főpincér, hajópincér, italpincér.
A szakma moduljai (modulazonosító + modul megnevezése):
10044-12: Élelmiszer, fogyasztóvédelem
10045-12: Gazdálkodás
10046-12: Szakmai idegen nyelv
10047-12: Felszolgálás alapjai
10074-12: Felszolgálás
11497-12: Foglalkoztatás I.
11499-12: Foglalkoztatás II.
11500-12: Munkahelyi egészség és biztonság
A pincér képzés zárása: komplex OKJ vizsga
Továbbtanulási lehetőség: vendéglátó üzletvezető
Tagintézmények